Topup online-->http://www.etopup2u.com/?ref=1216
Daftar sebagai pemandu uber

Fenomena ditidih


Janganlah kite ni selalu tuduh hantu le, jin le....tahyul semua tu.Fenomena kene tindih....kepercayaan dan kebenaran..
just to share.... aku baca segmen pengalaman menyeramkan dalam book and readings, byk sgt orang dok citer pasal pengalaman kena tindih ni........ betul ker kena tindih disebabkan gangguan makhluk seperti jin atau hantu?

Orang ramai describe kena tindih seperti takleh gerakkan seluruh badan,hujung jari, terasa berat kat dada...nampak mender2 pelik2 (hantu, makhluk hitam dan sebagainyer) ....

kalau aku tanya sini, mesti ramai jawab pernah kena....aku pun jujur pernah ade pengalaman kena 'tindih' ni masa skolah menengah dulu....aderla dalam 3-4 kali jugak....masa tu aku sedar....boleh bukak mata separuh..... aku tau aku sedar....tapi takleh gerak...kadang2 geram, sbb takleh gerak.....pastu 5 minit baru leh gerak....aku dulu pun takut...mmg ingat kena hempap dah...lps boleh gerak tu seram sejuk jer..... tapi, setelah aku masuk U belajar pasal tubuh badan manusia..... baru la aku tau kebenaran dia..... ni aku nak citer sket pasal fenomena hempap/tindih atau nama medical nyer 'sleep paralysis'

Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur'....adalah condition yang terdiri daripada of course la paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara).. ... temporary paralysis ni selalu berlaku bila time2 nak tido (hypnagogic paralysis) atau baru2 bangun dari tido (hypnopompic paralysis)

ok, normal badan manusia bila tido, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement.... .waktu nyenyak ni, bijik mata kiter gerak2) stage.....otak akan bagitau badan kita suruh rehat...so, badan kite kira macam switch off kejap.....REM atonia (tader muscle tone)......

ok, otak kiter pun ader switch off button....dipanggil reticular activating system RAS.......bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ni......so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) jer yang on.....kirenyer screensaver laaa or hibernate... so,, bila kita bangun, RAS switched on balik......kita sedar fully awake state....tapi kadang2, electrical signal tak diactivate kan oleh otak suh switch on balik badan kiter...... maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika... before otak activate balik......mmg menakutkan tapi benar..... tapi paralysis tu tak semestinyer complete atau full..kadang2 partial atau sebahagian jer...tu ader yang boleh gerakkan ibu jari, tp badan lain lumpuh etc....
Satu lagi, sleep paralysis ni selalu jugak datang skali dengan hallucinations(halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik2), visual (nampak mender bukan2) atau tactile (deria sentuhan, terasa mender sentuh/hempap dll..)

Sebab2 atau mender2 yang boleh mentrigger sleep paralysis:
1. tidor dalam posisi terlentang terlalu lama
2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)
3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidor la ni...penat sgt)
4. stress yang byk kat otak...masalah keluarga, kewangan bla2
5. pertukaran gaya hidup secara tiba2 ( macam biasa dok rumah jer, tetiba esok gi panjat gunung, kayuh beskal....heheh extreme sgt contoh aku ni)
6. orang yang ader penyakit narcolepsy

So jangan lagi kata kena hempap ngan hantu... Korang lagi hantu sebenornye..........

Tapi kalau korang yang terutamanaya kaum isteri tu kalau celik jer mata tiba2 kena tindih dek laki jangan la korang baca ayat Kursi tu..nanti tebakar lak laki...bacalah Alhamdulillah!!!!.....

Heheheeeee…..




Ranking: 5

{ 9 comments... read them below or add one }

crayon said...

kah kah kah... alhamdulillah..


February 24, 2010 at 7:31 AM
ziha said...

gud info..mmg tahu de saintifik name for this fenomena, but tak sure.biase dengan y version kena tindih hantu je.hiks2..so da tahu sekarang y ianya sleep paralysis..thanks..


March 3, 2010 at 11:00 PM
DaHLia said...

tajuk atas ditidih...nasib gmbr betul :)


March 31, 2010 at 4:31 PM
Steward said...

Yap.. pernah baca pasal ni dulu tapi masih ramai menganggap benda ni mistik dan seringkali dikaitkan dengan makhluk halus.


April 11, 2010 at 9:08 PM
Hafizuddin Tajuddin said...

wah..very good info indeed,baru tau nape terjadi..thanks!


June 28, 2010 at 5:46 PM
ESHAL said...

mantap.. artikelnya bagus bangett buat pelajaran....


September 15, 2010 at 10:09 PM
marina anakcikbob said...

hehe..org yg belum pernah/xpernah kene tindih xtau apa perasaan nye..biasanye,org2 kene tindih ni, dpt rasa/nampak mende tu..mak sy, sy n adik sy pernah kene..


October 30, 2010 at 11:01 AM
Mrs.FaizalRiza said...

hahah..alhamdulilah klu laki yg tindih..huhu
klu sy kena tindih dgn benda2 tu semua selalunya sy akan sedaya upaya gerakkan ibu jari kaki sbb masa tu kita sedar cuma x dpt nk bangun jadi itu je la cara cepat nk lepaskan. bila dh terlepas tu cepat2 bangun, jgn sambung tido. rileks dulu pastu baru tdo balik. selalunya ini dlm keadaan di mana kita terlalu penat, tdo lepas asar atau maghrib.


March 3, 2011 at 11:41 AM
atiEy_[azHa] said...

tak pernah kena tapi selalu dengar cerita . takut jugak . huhu


March 7, 2011 at 10:06 PM

Post a Comment

 
© ʞɔnlɹǝpɔ | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO