Topup online-->http://www.etopup2u.com/?ref=1216
Daftar sebagai pemandu uber

Say NO!!!! To Mee Segera

aku share satu artikel berkenaan dengan ketidakbaikan mee segera dalam diet harian/bulanan/ tahunan kita. Pada ibu semua, tolong lah don't u ever give your child the instant mee...ia akan memusnahkan anak anda..136bahan penambah kebanyakannya bahan kimia dibenarkan ditambah di dalammi segera oleh Codex, piawaian makanan WHO/FAO. Gambar di atasmenunjukkan bahan ramuan itu.Daripada 136 bahan penambah itu, 24daripadanya adalah garam natrium, di samping garam makan juga turutditambah. Disebabkan itulah kenapa mi segera mengandungi natrium yangtinggi.


Satu paket mi segera sahaja boleh mengandungi kira-kira maksimum pengambilan harian yang dibenarkan 2,400 mg natrium.Di samping banyak bahan penambah dan paras natrium yang tinggi, mi segera juga mengandungi jumlah lemak yang tinggi.Kebanyakan mi segera digoreng dalam proses pembuatannya. Menurut MajlisPengguna Hong Kong (HKCC) dan Pusat Keselamatan Makanan (CFS), sampel 3cawan mi segera didapati mengandungi lebih daripada 30g daripada jumlahlemak bagi setiap pakej, yang merupakan lebih daripada 50% daripada hadpengambilan harian bagi jumlah lemak untuk diet 2,000-kcal.Huraian lanjut, sila dapatkan akhbar Utusan Pengguna keluaran Nov-Dis 2010.

10 Ramuan Melampau Dalam Mi Segera:


Adakah mi segera makanan sebenar atau makanan palsu?

Apakah bahan penambah ini sebenarnya dan sejauh manakah ia selamat?
Berikut beberapa ramuan yang mungkin anda mengambilnya bersama dengan mi segera anda.

Kalsium Sulfat: Kapur Paris.

Asid Tartarik: Bahan kimia yang digunakan dalam julap dan untuk memutihkan cermin. Lebih beracun berbanding 100% alkohol tulen.

Kalsium Oksida: Digunakan rawatan sisa buangan dan dalam racun serangga.

Tertiary Butylhydroxyquinone (TBHQ): Produk berasaskan petroleum; satu bentuk butane (cecair dalam pemetik api).

BHT: Risiko karsinogen dan kesan berbahaya kepada ginjal.

Propyl Gallate:Satu xenoestrogen (sebatian seperti hormon). Boleh memberikan kesansampingan kepada pembiakan, perkembangan janin yang sihat danmenghalang pengeluaran sperma

Pentasodium triphosphate:Bahan pencuci paling berkuasa (sering digunakan dalam bahan cuci),bahan samak untuk kulit; juga digunakan dalam pengeluaran kertas,penapisan petroleum, aplikasi lombong dan rawatan air.

Propylene Glycolelarut sintetik yang dianggap racun neurologi. Digunakan untukpembuatan bahan pendingin, antibeku automotif, cecair yang berfungsidalam tekanan hidraulik dan sebagainya. Jumlah berlebihan yang diambilboleh membawa kepada kerosakan buah pinggang.

Polydimethylsiloxane:

Digunakandalam kanta sentuh, syampu (untuk menjadikan rambut berkilat danlicin), minyak pelincir dan jubin tahan panas.Pewarna tiruan(contohnya: Sunset Yellow FCF dan Tartrazine): Menyumbang kepadahiperaktiviti dalam kalangan kanak-kanak; mungkin turut menyumbangkepada gangguan visual dan pembelajaran, kerosakan saraf; mungkinmenjadi penyebab kanser.credit Cari forum
Ranking: 5

{ 1 comments... read them below or add one }

Pinkbubblegumprincess said...

menakutkan...selalu makan ni huhu


November 28, 2012 at 10:04 PM

Post a Comment

 
© ʞɔnlɹǝpɔ | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO